Ένα λαχανικό, το οποίο αξίζει να προσθέσουμε στη σαλάτα μας, όχι μόνο για τη γεύση αλλά και για τα πολλά οφέλη που έχει στην υγεία είναι το παντζάρι. Το παντζάρι, γνωστό και ως κοκκινογούλι, κόκκινο τεύτλο ή απλά τεύτλο είναι ένα βολβοειδές κόκκινο λαχανικό γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως ίνες, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Επίσης, έχει μαγγάνιο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των κυττάρων, των οστών και του ανοσοποιητικού σου συστήματος.
Το παντζάρι πέρα από τη σαλάτα, μπορείς να το προσθέσεις και με άλλους τρόπους στη διατροφή σου, όπως σε smoothies. Αν θες να εντάξεις το λαχανικό στη διατροφή σου και να μάθεις ποια είναι συγκεκριμένα τα πολύτιμα οφέλη του στην διατροφή σου, συνέχισε να διαβάζεις.
Είναι καλό για την πέψη
Τα παντζάρια είναι εξαιρετικά για την πέψη λόγω των φυτικών ινών τους. Μισό φλιτζάνι φέτες παντζαριού περιέχει 1.7 γραμμάρια ινών, που είναι περίπου το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, προάγουν την υγεία του εντέρου, μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και κάποιων τύπων καρκίνου. Ωστόσο, ο χυμός παντζαριού αφαιρεί τις περισσότερες φυτικές ίνες.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Τα κόκκινα παντζάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βεταλαΐνες, που δίνουν το έντονο χρώμα τους και προσφέρουν οφέλη, όπως μειωμένος κίνδυνος καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδη και βοηθούν στη μείωση πόνου από οστεοαρθρίτιδα. Σε μια μελέτη ατόμων με οστεοαρθρίτιδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα εκχύλισμα από κόκκινα παντζάρια γεμάτο βεταλαΐνες ήταν αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου και της ενόχλησης που σχετίζονται με τη εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων.
Το παντζάρι βελτιώνει την αθλητική σου απόδοση
Τα παντζάρια μπορούν να βελτιώσουν την προπόνηση και την ανάρρωσή σου. Με τις νιτρικές ενώσεις τους, αυξάνουν την ροή αίματος και την αντοχή, βελτιώνουν την απόδοση και μειώνουν τον μυϊκό πόνο. Μία ανασκόπηση του 2017, για παράδειγμα, κατέληξε ότι μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα σου, να καθυστερήσει την κόπωση και να ενισχύσει την καρδιοαναπνευστική αντοχή κατά την προπόνηση.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Οι νιτρικές ενώσεις στα παντζάρια όχι μόνο βοηθούν στην προπόνηση, αλλά και καταπολεμούν την υπέρταση, που επιβαρύνει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τη λειτουργία των νεφρών. Μια ανασκόπηση του 2013 συνέδεσε τις νιτρικές τροφές, όπως ο χυμός παντζαριού, με χαμηλότερη συστολική πίεση. Επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάντα, μια ανασκόπηση του 2018 κατέληξε ότι οι διατροφικές νιτρικές ενώσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από τέτοιες καταστάσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νιτρικές ενώσεις βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος.
πηγή: ladylike.gr