Αυτό το εξωτικό σαν λουλούδι αντι-υπερτασικό βότανο προσφέρει πραγματικά μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό που έχουν εκτιμηθεί από την αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο.
Περιέχει ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αντι-υπερτασικό βότανο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης ενώ θεωρείται το καλύτερο για την αρτηριακή πίεση.
Το αντι-υπερτασικό βότανο: ιβίσκος
Αυτό το αντί-υπερτασικό βότανο, ο ιβίσκος είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μολόχα, την οικογένεια Malvaceae. O Hibiscus sabdariffa (Roselle) είναι το είδος του ιβίσκου που χρησιμοποιείται σήμερα στην εναλλακτική ιατρική για την αντιμετώπιση ορισμένων ιατρικών προβλημάτων. Η καταγωγή του είναι από την Ανατολική Ασία. Τα φύλλα του έχουν νευρώσεις, εναλλάσσονται και έχουν μίσχους.
Τα άνθη του ιβίσκου είναι μεγάλα και πολύχρωμα, με πέντε πέταλα. Τα πιο κοινά χρώματα των ιβίσκων είναι το κόκκινο, το ροζ, το κίτρινο και το λευκό. Ο ιβίσκος είναι ένα πολύ δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό, που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.
Ο ιβίσκος έχει επίσης πολλές παραδοσιακές φαρμακευτικές χρήσεις. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή πίεση του αίματος, η υψηλή χοληστερόλη, η φλεγμονή και η αρθρίτιδα.
Τα οφέλη του ιβίσκου
Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία:
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιβίσκος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τόσο σε άτομα με υπέρταση όσο και σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Αυτό οφείλεται στα οργανικά οξέα του και κυρίως στο κιτρικό και μηλικό οξύ, στις ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή, τις γλυκοσίδες και τις φυτικές ίνες. Το συστατικό κλειδί του ιβίσκου πιθανόν είναι οι ανθοκυανίνες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Μείωση της χοληστερόλης
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιβίσκος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης (κακής χοληστερόλης) και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης (καλής χοληστερόλης).
Μειώνει τα τριγλυκερίδια
Οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους το βότανο αυτό μειώνει τα τριγλυκερίδια δεν είναι πλήρως κατανοητός. Ωστόσο, πιστεύεται ότι δρουν με διάφορους τρόπους, όπως: μειώνει την απορρόφησης των τριγλυκεριδίων από το έντερο, αυξάνει την απομάκρυνση των τριγλυκεριδίων από το αίμα και μειώνει την παραγωγή τριγλυκεριδίων από το σώμα.
Μείωση της φλεγμονής
Ο ιβίσκος περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
Βελτίωση της καρδιακής υγείας
Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ιβίσκου μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιακής υγείας.
Αντικαρκινική δράση
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιβίσκος μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση.Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα για τα οφέλη για την υγεία του ιβίσκου είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.
Ασφαλής χρήση
Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι όλα τα βότανα μπορεί να παρουσιάσουν τοξικότητα και πρέπει να ελέγχεται η ασφάλεια τους αλλά και η αλληλεπίδρασή τους με άλλες ουσίες.
Μελέτες σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους δείχνουν να μην επηρεάζεται το ήπαρ και τα νεφρά. Σε μεγαδόσεις όμως όπως 300mg/ημέρα/κιλό σωματικού βάρους για 3 μήνες παρουσιάστηκε ηπατοτοξικότητα.
Επίσης έχουν παρατηρηθεί υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος σε μεγάλες δόσεις ιβίσκου, που σημαίνει οτι μπορεί να αντεδύκνειται σε ασθενείς με αυξημένο ουρικό οξυ στο αίμα.
Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα με ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν από τη λήψη ιβίσκου.
Ο ιβίσκος μπορεί να καταναλωθεί ως τσάι, ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως μέρος της διατροφής.
Το τσάι ιβίσκου είναι εύκολο να παρασκευαστεί και μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο. Για να φτιάξετε τσάι ιβίσκου, απλά βράστε νερό και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια, προσθέστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα πέταλα ιβίσκου στο νερό και αφήστε το να μουλιάσει για 5-10 λεπτά. Στραγγίξτε το τσάι και σερβίρετε.
Τα συμπληρώματα διατροφής ιβίσκου είναι διαθέσιμα σε μορφή κάψουλας, δισκίου ή σκόνης.
Πηγή: oloygeia.gr