Ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ο συνολικός αριθμός των ατόμων παγκοσμίως που θεωρούνται παχύσαρκα.

Αυτό προέκυψε από μία παγκόσμια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, η οποία έδειξε ότι το ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και εφήβων τετραπλασιάστηκε το 2022 συγκριτικά με το 1990. Όσον αφορά τους ενήλικες το ποσοστό παχυσαρκίας υπερδιπλασιάστηκε στις γυναίκες και σχεδόν τριπλασιάστηκε στους άνδρες. Συνολικά, 159 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι και 879 εκατομμύρια ενήλικες ζούσαν με παχυσαρκία το 2022.

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι η παχυσαρκία είναι ο πιο κοινός τύπος κακής διατροφής και ελλείψεων στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στις περισσότερες χώρες. Την ίδια στιγμή, μεταξύ των ετών 1990 και 2022, το ποσοστό των λιποβαρών παιδιών και εφήβων παγκοσμίως μειώθηκε κατά περίπου ένα πέμπτο στα κορίτσια και περισσότερο από το ένα τρίτο στα αγόρια. Το ποσοστό των λιποβαρών ενηλίκων στον κόσμο μειώθηκε περισσότερο από το μισό κατά την ίδια περίοδο.

Ο ανώτερος συγγραφέας και καθηγητής Majid Ezzati, του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η επιδημία της παχυσαρκίας που ήταν εμφανής μεταξύ των ενηλίκων σε μεγάλο μέρος του κόσμου το 1990 αντικατοπτρίζεται τώρα σε παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να πλήττονται από τον υποσιτισμό, ιδιαίτερα σε ορισμένα από τα πιο φτωχά μέρη του κόσμου. Για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και τις δύο μορφές υποσιτισμού είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε σημαντικά τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων».

Η νέα μελέτη διεξήχθη από το NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι ερευνητές ανέλυσαν μετρήσεις βάρους και ύψους από περισσότερα από 220 εκατομμύρια άτομα ηλικίας πέντε ετών και άνω (63 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 5 έως 19 ετών και 158 εκατομμύρια ηλικίας 20 ετών και άνω), που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 190 χώρες. Περισσότεροι από 1.500 ερευνητές συνεισέφεραν στη μελέτη, η οποία εξέτασε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για να κατανοήσει πώς η παχυσαρκία ή η έλλειψη βάρους έχουν αλλάξει παγκοσμίως από το 1990 έως το 2022.

«Αυτή η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της διαχείρισης της παχυσαρκίας από την πρώιμη έως την ενήλικη ζωή, μέσω της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της κατάλληλης φροντίδας», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Η επιστροφή σε τροχιά επίτευξης των παγκόσμιων στόχων για τον περιορισμό της παχυσαρκίας είναι μέρος του έργου των κυβερνήσεων και των κοινοτήτων, που υποστηρίζονται από τεκμηριωμένες πολιτικές από τον ΠΟΥ και τους εθνικούς φορείς δημόσιας υγείας. Επίσης, απαιτείται η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, με υπευθυνότητα για τις επιπτώσεις των προϊόντων που παράγει στην υγεία», κατέληξε.

 Πηγή: healthstat.gr

(Επισκέφθηκε 9 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)