Τα ένζυμα που γίνονται από βακτήρια του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος μπορούν να αφαιρέσουν τα σάκχαρα που καθορίζουν την ομάδα αίματος από την επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή τα σάκχαρα ή τα αντιγόνα, είναι ικανά να προκαλέσουν καταστροφικές αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα αν εισηχθούν σε οργανισμό με διαφορετική ομάδα αίματος.

Κάποια ένζυμα που ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν μπορούν να αλλάξουν την ομάδα αίματος Β σε Ο, αλλά η νεοανακαλυφθείσα ομάδα ενζύμων είναι η πρώτη που μπορεί να αλλάξει αποτελεσματικά την ομάδα αίματος Α σε Ο.

 
«Αυτή ήταν πάντα η μεγαλύτερη πρόκληση», δήλωσε σε συνάντηση της American Chemical Society (ACS) ο Stephen Withers, επικεφαλής της έρευνας και βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Ζητείται αίμα

Όπως μπορεί να επιβεβαιώσουν όλοι όσοι έχουν δώσει αίμα στον Ερυθρό Σταυρό, η ομάδα αίματος που έχει μεγάλη ζήτηση είναι η ομάδα Ο. Κι αυτό γιατί απουσιάζουν τα αντιγόνα από τις μεμβράνες των κυττάρων κάνοντας την ομάδα Ο «παγκόσμια δότρια», αφού μπορεί κάποιος να δεχτεί με μετάγγιση αίμα της ομάδας Ο, ακόμα κι αν έχει διαφορετική ομάδα αίματος, χωρίς να υπάρξει αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού λήπτη.

Αντίθετα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια των ομάδων αίματος Α, Β, και ΑΒ, έχουν συγκεκριμένα αντιγόνα στην επιφάνειά τους, που σημαίνει ότι όποιος έχει ομάδα αίματος Α μπορεί να δώσει αίμα μόνο σε κάποιον που έχει ομάδα Α ή ΑΒ, και αντίστοιχα όποιος έχει ομάδα αίματος Β μπορεί να δώσει μόνο σε όποιον έχει ομάδα Β ή ΑΒ.

Αφαιρώντας λοιπόν αυτά τα αντιγόνα από τα αιμοσφαίρια πριν τη μετάγγιση μπορούμε να μετατρέψουμε τα αιμοσφαίρια όλων των ομάδων αίματος σε παγκόσμιους δωρητές. Θα πρέπει όμως πρώτα να βρουν οι επιστήμονες τα ασφαλή εκείνα ένζυμα που θα είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Σε παρουσίαση που έγινε στη συνάντηση της ACS στις 20 Αυγούστου, ο Withers έδειξε ότι ένζυμα με DNA από μικρόβια του εντέρου του ανθρώπου μπορούν να αφαιρέσουν από τα ερυθρά αιμοσφαίρια αντιγόνα της ομάδας Α και Β. Οι επιστήμονες βρήκαν αυτά τα ένζυμα με μια μέθοδο, γνωστή ως μεταγονιδιωματική.

Αντί να καλλιεργούν μικρόβια ξανά και ξανά σε μια επίπονη διαδικασία, η ερευνητική ομάδα απέσπασε απλώς DNA από όλους τους μικροοργανισμούς που βρήκε στο έντερο του ανθρώπου. Έτσι με μια μόνο κίνηση, κατάφεραν και αντέγραψαν το DNA των ενζύμων εκείνων που βοηθούν τα βακτήρια να αποσπούν γλυκοπρωτεΐνες, γνωστές ως βλεννίνες, από τα τοιχώματα της πεπτικής οδού.

Από μοριακής άποψης, οι βλεννίνες μοιάζουν κατά πολύ σαν τα αντιγόνα των αιμοσφαιρίων, οπότε τα ένζυμα μπορούν να έχουν διπλό ρόλο, υποστηρίζει ο Withers και η ομάδα του.

To επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε αν αυτά τα ένζυμα είναι ασφαλή για τον οργανισμό, και γι’ αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία με αιματολόγους και την μη κερδοσκοπική Καναδική Υπηρεσία υπεύθυνη για την αιμοδοσία.

Πηγή: kritipress.gr

(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)