Σεπτέμβρης. Γνωστός και ως Τρυγητής για τα αμπέλια, ο Σεπτέμβριος μας προσφέρει άφθονα φρούτα και λαχανικά.
Ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου είναι ο μήνας που έρχεται να μας βάλει ξανά σε σειρά, στην καθημερινότητά μας μετά από την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού. Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σηματοδοτεί την αρχή της σχολικής χρονιάς. Για τους υπόλοιπους την επιστροφή στις γνωστές συνήθειες. Όμως ο καλός καιρός συνεχίζεται, λίγο πιο δροσερός συνήθως, και μας επιτρέπει να κάνουμε μικρές εξορμήσεις, μπάνια στη θάλασσα, ενώ κάποιοι τυχεροί καταφέρνουν να κάνουν λίγες διακοπές ακόμα…
Φρούτα – και ποιους μήνες τα βρίσκουμε
Ακτινίδια από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο
Αχλάδια από Ιούνιο μέχρι Δεκέμβριο
Βανίλιες από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο
Τρώγονται εύκολα όταν είμαστε έξω και μπορούμε να τις έχουμε μαζί μας και στην παραλία.
Δαμάσκηνα από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο
Επίσης, καλή ιδέα για την παραλία.
Καρπούζια από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο
Λεμόνια από Σεπτέμβριο μέχρι Μάρτιο
Προτιμάμε εγχώρια λεμόνια γιατί εκτός του ότι είναι εποχής, έχουν διανύσει λιγότερα χιλιόμετρα.
Μήλα από μέσα Ιουλίου μέχρι Δεκέμβριο
Νεκταρίνια από μέσα Ιουνίου μέχρι Σεπτέμβριο
Πεπόνια από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
Για να διαλέξουμε ώριμο και γλυκό πεπόνι, το μυρίζουμε! Όσο πιο έντονη είναι η μυρωδιά του, τόσο πιο γινωμένο είναι.
Ροδάκινα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
Αν δεν μας αρέσουν πολύ γινωμένα και τα θέλουμε πιο σφιχτά, τα διατηρούμε στο ψυγείο καθώς είναι αρκετά ευαίσθητα στη ζέστη.
Σταφύλια από μέσα Ιουλίου μέχρι Νοέμβριο
Ο καλύτερος μήνας για να απολαύσουμε τα σταφύλια. Είναι γλυκά και βρίσκουμε πολλές ποικιλίες.
Σύκα από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο
Η τελευταία μας ευκαιρία να απολαύσουμε (ή και να μαζέψουμε μόνοι μας) φρέσκα σύκα για φέτος. Είναι υπέροχα τόσο στη θάλασσα όσο και στην αυλή ενός σπιτιού στο χωριό.
Φραγκόσυκα από Αύγουστο μέχρι Οκτώβριο
Αν θέλουμε να μαζέψουμε φραγκόσυκα, χρειαζόμαστε γάντια ή χαρτί για να μην τρυπηθούμε από τα αγκάθια που έχουν στη φλούδα τους. Και για να τα ξεφλουδίσουμε όμως χρειάζεται προσοχή γιατί έχουν και μικρότερα αγκάθια. Μπορούμε για να αφαιρέσουμε αυτά τα μικρά αγκάθια να τα τρίψουμε μέσα σε λεκάνη με νερό φορώντας γάντια ή αν δεν τα αφαιρέσουμε να τα καρφώνουμε με ένα πιρούνι ενώ τα ξεφλουδίζουμε με το μαχαίρι.
Λαχανικά – και ποιους μήνες τα βρίσκουμε:
Αγγούρια από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
Αμπελοφάσουλα από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο
Εκτός από υπέροχη σαλάτα με λεμόνι ή ξίδι, γίνονται ωραία και μαγειρευτά με ντομάτα.
Μελιτζάνες, πιπεριές και αμπελοφάσουλα πάνω σε ξύλινο τραπέζι.
Βλήτα από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο/αρχές Οκτωβρίου.
Τα προτείνουμε με λεμονάκι χωρίς λάδι, με ή χωρίς διατροφική μαγιά.
Καλαμπόκια από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη
Ψητά ή βραστά είναι ένα τέλειο σνακ για μικρούς και μεγάλους. Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε φάει ένα καλαμπόκι ψητό στην επαρχία σε κάποιο πανηγύρι. Μπουκιά και ανάμνηση.
Κολοκύθα από Ιούλιο μέχρι Νοέμβριο
Δοκίμασε τα ζυμαρικά με κρεμώδη σάλτσα ψητής κολοκύθας
Κολοκυθάκια από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
Δοκίμασέ τα και στα παραδοσιακά γεμιστά. Τα στρογγυλά ίσως είναι πιο εύκολα στο γέμισμα. Είναι καταπληκτικά στην μπατζίνα (κολοκυθόπιτα με καλαμποκάλευρο) και δεν λείπουν ποτέ από το μπριάμ και το σουφικό της Ικαρίας.
Κρεμμύδια ξερά από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο
Λάχανο από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο
Αν και αγαπάμε το λαχανόριζο (λεμονάτο ή κοκκινιστό), δοκίμασε αντί για ρύζι να βάλεις κριθάρι.
Μελιτζάνες από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο
Η βασίλισσα των λαχανικών δημιουργεί ένα γευστικότατο πιάτο, τις φαρφάλε με μανιτάρια και μελιτζάνες.
Μπάμιες από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο
Tip: Όταν μαγειρεύουμε μπάμιες στην κατσαρόλα, για να μην διαλυθούν δεν πρέπει να τις ανακατέψουμε καθόλου.
Ντομάτες από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
Πιπεριές από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο
Για ένα εύκολο και γρήγορο ορεκτικό ψήσε πιπεριές στο γκριλ ή στην τοστιέρα και πρόσθεσε μυρωδικά.
Δοκίμασε γεμιστές πιπεριές γεμιστές με vegan φέτα αμυγδάλου.
Ραπανάκια από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο
Σέσκουλα από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο
Σπανάκι από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο
Φασολάκια πράσινα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο
Φινόκιο από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο
Πρόσθεσέ το ψιλοκομμένο σε σαλάτες και σε σούπες με λαχανικά, δημητριακά ή και όσπρια.
Tον Σεπτέμβριο βρίσκουμε επίσης φρέσκα καρύδια, αμύγδαλα, και φιστίκια Αιγίνης, τα οποία μπορούμε να τα καταναλώσουμε και σκέτα αλλά και να τα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε vegan γλυκά.