Σε φάση έντονης επιδείνωσης βρίσκεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες το ξέσπασμα χολέρας στο Καμερούν, καθώς άλλοι 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας.

Αναλυτικότερα, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 426 νεκρούς από τον Οκτώβριο του 2021, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (1/6) αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας του κράτους της κεντρικής Αφρικής.

Από τα τέλη του Μαρτίου, στο Καμερούν καταγράφεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, έπειτα από περίοδο ύφεσης της επιδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

 Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν χθες στα 1.868, σύμφωνα με Λίντα Εσό, στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Τι προκαλεί η χολέρα
Η χολέρα, ασθένεια που προκαλεί οξεία διάρροια και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε ώρες ελλείψει θεραπείας, επανεμφανίζεται σποραδικά στην πελώρια χώρα της κεντρικής Αφρικής με πάνω από 25 εκατομμύρια κατοίκους. Εντός 2023, κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 14 κράτη της Αφρικής, ανέφερε ο ΠΟΥ σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ο ΠΟΥ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το γεγονός πως αρκετές από αυτές της χώρας καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά θνητότητας από ό,τι προηγούμενα χρόνια.

Χολέρα: Γιατί είναι αυξημένες οι πιθανότητες κάποιο κρούσμα να οδηγήσει στον θάνατο
Στο Καμερούν, «πάνω από το 79% των περιπτώσεις φθάνει σε δομές υγείας σε σχετικά σοβαρή ως πολύ σοβαρή κατάσταση», κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες τα κρούσματα να αποδειχθούν θανάσιμα, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

 
Προηγούμενη έξαρση της χολέρας στο Καμερούν, από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2020, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 66 ανθρώπους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις αρχές του 2021, ο ΠΟΥ υπολόγιζε πως κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφονται 1,3 ως 1,4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και 21.000 ως 143.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)