Είσαι έγκυος και υποφέρεις από ναυτία, πρησμένο στήθος και δυσπεψία; Δες ποια είναι τα συστατικά από τη φύση που μπορούν να σε βοηθήσουν και ποια είναι αυτά που πρέπει να αποφύγεις!

ΝΑΥΤΙΑ
Η ναυτία και οι εμετοί τους πρώτους τρεις-τέσσερις μήνες της εγκυμοσύνης είναι συνήθως γνωστοί ως πρωινή ναυτία, αλλά μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η πρωινή ναυτία ποικίλει από ελαφρά αδιαθεσία μέχρι εμετό. Για μερικές γυναίκες είναι η χειρότερη πλευρά της εγκυμοσύνης, συνήθως ωστόσο εξαφανίζεται μέχρι τη 12η έως 14η εβδομάδα.
Το “φάρμακο”
Το τζίντζερ (ή πιπερόριζα) έχει αποδειχτεί πως είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της ναυτίας ενώ γενικότερα βοηθά στην πέψη, χαλαρώνει από το στρες και την κούραση και τονώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος. Στην Κίνα χρησιμοποιείται αιώνες τώρα από τις γυναίκες για την αντιμετώπιση των ναυτιών της εγκυμοσύνης.
Τι να κάνεις;
Φτιάξτε ένα αφέψημα ρίχνοντας φρεσκοτριμμένη ρίζα τζίντζερ σε βραστό νερό ή δοκιμάστε παστίλιες ή τσίχλες με άρωμα πιπερόριζας.

ΠΡΗΣΜΕΝΟ ΣΤΗΘΟΣ
Η ευαισθησία και το πρήξιμο του στήθους είναι ένα επιπλέον “βάσανο” για τις εγκυμονούσες. Οι ορμόνες για μία ακόμη φορά βάζουν το “χεράκι” τους και οι γαλακτοφόροι αδένες και τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να αισθάνονται ενοχλήσεις και πόνο στο στήθος. Ενίοτε παρουσιάζεται και φαγούρα στις θηλές.
Το “φάρμακο”
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού βρίσκουν εφαρμογή σε αυτό το πρόβλημα καθώς το συγκεκριμένο βότανο τονώνοντας τη μικροκυκλοφορία του αίματος ανακουφίζει από το πρήξιμο και μειώνει τους πόνους στο στήθος.
Τι να κάνεις;
Βράστε 5-10 γραμμάρια φρέσκου ή αποξηραμένου χαμομηλιού σε 250ml νερό για πέντε λεπτά. Όταν η λοσιόν κρυώσει, βρέξτε με αυτήν κομπρέσες και αφήστε τες στο στήθος για μερικά λεπτά.

ΔΥΣΠΕΨΙΑ
Από τις πιο συχνές ενοχλήσεις της κύησης που απασχολεί μεγάλο ποσοστό εγκύων είναι η δυσπεψία. Η συνεχής αλλαγή μεγέθους της μήτρας που μπορεί να ασκήσει πίεση στα όργανα του γαστρεντερικού συστήματος καθώς και τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα είναι οι αιτίες εμφάνισής της.
Το “φάρμακο”
Η πικραλίδα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, βιταμίνες C και Α, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αποτοξινωτικές και άλλες ιδιότητες. Επιπλέον περιέχει ινουλίνη, μια ουσία που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αισθήματος κόπωσης και αυξάνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου από τον οργανισμό.
Τι να κάνεις;
Προσθέστε μερικά αποξηραμένα φύλλα πικραλίδας σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό. Αφήστε το για δέκα λεπτά, αφαιρέστε τα φύλλα και πιείτε το ρόφημα μετά από κάθε γεύμα.

Κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποφεύγονται:
Μπλε/μαύρα μούρα
Φυτό φλισκούνι
Σπόροι ψιλόφυτου
Φυτά γένους αρτεμισία
Φυτό σύμφυτο
Κυπαρίσσι
Απήγανο
Τανάκητο
Φασκόμηλο
Ξερά φύλλα κάσσιας
Φτέρη
Φτελιά
Hydrastis Canadensis
Chrysanthemum parthenium
Tussilago farfara
Φλοιός Cottonroot
Φλοιός θάμνου Rhamnus purshiana
Δέντρο Bumelia lycioides

(Επισκέφθηκε 24 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)