Στην σκιά της αύξησης των θανάτων και των νοσηλειών συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να αποφασίσει εάν θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την άρση των μέτρων που ισχύουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Οι πληροφορίες λένε ότι το γεγονός ότι οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά – χθες έφτασαν τους 106 – έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες οι οποίοι εξετάζουν την παράταση των υφιστάμενων μέτρων πέραν της 23ης Ιανουαρίου

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η άρση των μέτρων αναμένεται να έρθει μετά την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με την «Όμικρον» και εάν έχει ανασταλεί ικανοποιητικά η επίδραση της μετάλλαξης «Δέλτα». Μέχρι τότε  όλα τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια προκειμένου να μην επανέλθει η χώρα στην προηγούμενη κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι η ελληνική κοινωνία δεν θα πρέπει να εφησυχάσει.

 
«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε ότι έρχεται άνοιξη και ότι η “Όμικρον” είναι ήπια και να σταματήσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Ο κορονοϊός είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στην αυλή μας, και πρέπει το φρένο της διάδοσής του να υπάρχει σταθερά», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τόνισε ότι «η ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει «μετακίνηση νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες». Τόνισε επίσης ότι είναι «καθοριστικές οι επόμενες ημέρες». Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι Όμικρον αφορά σε πάνω από το 80% των κρουσμάτων, ενώ «οι μισές από τις νοσηλείες είναι από την Δέλτα». «Επιβάλλεται σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας», πρόσθεσε. 

Εν τω μεταξύ ο  γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε μάλιστα ότι  μεθαύριο Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της 4ης δόσης του εμβολίου για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες από την τρίτη δόση του εμβολίου. 

 
Την ίδια ώρα δύο πόλεις που και στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας της πανδημίας, η Πάτρα και το Ρέθυμνο βρίσκονται και πάλι στο κόκκινο με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου .

Η κυβέρνηση αποφάσισε πάντως χθες να κρεμάσει στα «μανταλάκια» τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς. Με τροπολογία που έφερε στην Βουλή προβλέπεται η  άμεση δημοσιοποίηση της επωνυμίας τους για την έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών-πολιτών.

Μέσω της άτυπης «black list», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «αποθαρρύνεται τόσο η επιχείρηση από τη μη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, όσο και το καταναλωτικό κοινό, από την προσέλευση και συναλλαγή του με επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν σύννομα ως προς τα μέτρα από τη μετάδοση του κορονοϊού».

madata.gr
(Επισκέφθηκε 20 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)