Οι αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με προσοχή το στέλεχος Pirola του κορονοϊού, το οποίο εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο και ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πόσο διαφορετικό όμως είναι σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη; Ποια είναι τα συμπτώματα μέχρι στιγμής; Και πρέπει να ανησυχούμε γι’ αυτό;

Σύμφωνα με τη Daily Mail γνωστή επιστημονικά ως BA.2.86, η παραλλαγή, ένα νέο παρακλάδι της Όμικρον, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς λόγω 35 μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, το τμήμα του ιού στο οποίο στοχεύουν τα εμβόλια του κορονοϊού.

Αρκετές από τις μεταλλάξεις της Pirola έχουν άγνωστες λειτουργίες, αλλά άλλες πιστεύεται ότι βοηθούν τον ιό να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το γενετικό άλμα «είναι περίπου του ίδιου μεγέθους» με αυτό που παρατηρήθηκε μεταξύ της αρχικής παραλλαγής Όμικρον και της παραλλαγής Δέλτα, ανακοίνωσαν την Τετάρτη τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Οι ιολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιορίσουν με αξιοπιστία αν ο BA.2.86 έχει νέα συγκεκριμένα συμπτώματα, καθώς οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναλύουν τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κρούσματα.

Ωστόσο, αν συμπεριφέρεται όπως άλλοι απόγονοι της Όμικρον, θα μπορούσε να έχει κάποια προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Καταρροή και φτέρνισμα

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι ο πρόγονος BA.2 της Pirola σχετίζεται «κυρίως» με συμπτώματα που μοιάζουν με «κρυολόγημα» και «γρίπη».

Η έρευνα, η οποία παρακολούθησε την εξάπλωση και την κλινική εκδήλωση του κορονοϊού σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ενήλικες στην Αγγλία από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022, διαπίστωσε επίσης ότι ο BA.2 «σχετιζόταν θετικά» με ρινική καταρροή.

Ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Warwick, δήλωσε στη MailOnline: «Ένας συνδυασμός αλλαγών στον ιό και ανοσίας που προκλήθηκε από προηγούμενες λοιμώξεις και εμβολιασμούς έχει μεταβάλει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό τα τελευταία τρία χρόνια.

Μοιάζει πολύ περισσότερο με κρυολόγημα τώρα απ’ ό,τι όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός».

Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι είναι πιο ευάλωτοι λόγω υποκείμενων παθήσεων δεν θα υποφέρουν από πιο σοβαρά συμπτώματα εάν μολυνθούν από τον BA.2.86».

Μια μελέτη του 2023 από επιστήμονες στην Ιαπωνία διαπίστωσε επίσης ότι οι «ρινικές εκκρίσεις και τα φλέγματα» ήταν πιο συνηθισμένα μεταξύ εκείνων που μολύνθηκαν με την παραλλαγή BA.2, σε σύγκριση με την BA.5.

Γράφοντας στο The Lancet Infectious Diseases, είπαν ότι η ρινική έκκριση ήταν το δεύτερο πιο κοινό σύμπτωμα που αναφέρθηκε. Κανένα από αυτά δεν ήταν τα κλασικά σημάδια του ιού για τα οποία οι Βρετανοί είχαν αρχικά προειδοποιηθεί να προσέχουν.

Πονοκέφαλος

Η Nancy Crum, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Avita Health System στο Οχάιο και μέλος της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας δήλωσε πέρυσι στον οργανισμό ότι τα συμπτώματα του BA.2 περιλαμβάνουν επίσης πονοκεφάλους, καθώς και ναυτία ή εμετό.

Οι ασθενείς που μολύνθηκαν με νεότερες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της BA.2, παρουσίαζαν «πολύ λιγότερο» τυπικά συμπτώματα, όπως απώλεια γεύσης ή απώλεια όσφρησης.

Η μελέτη συμπτωμάτων Zoe COVID έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναφέρουν οι ίδιοι τα συμπτώματά τους μέσω εφαρμογών για smartphone.

Ένας από τους συνιδρυτές των εφαρμογών, ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι με βάση τα δεδομένα του Zoe, η καταρροή εξακολουθεί να είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της Όμικρον, ακολουθούμενο από συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος.

Πέρυσι, το NHS επέκτεινε επίσης αθόρυβα τον κατάλογο όλων των κατατοπιστικών συμπτωμάτων του ιού, ώστε να περιλαμβάνει και τον πονοκέφαλο.

Κόπωση

Η κόπωση ή η έλλειψη επαρκούς ύπνου είναι ένα άλλο βασικό σύμπτωμα που συνδέεται συχνά με την παραλλαγή BA.2.

Μιλώντας στο BMJ νωρίτερα φέτος, ο καθηγητής David Strain, ανώτερος κλινικός λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter, δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στην «αγγειακή συνιστώσα» του στελέχους.

Πρόσθεσε: «Μη αποκαταστατικός ύπνος – βασικά, ξυπνούσαν και ένιωθαν εξαντλημένοι σαν να μην είχαν ξεκουραστεί, σαν να μην είχαν κοιμηθεί καθόλου».

Πονόλαιμος

Ένα άλλο συχνά σχετιζόμενο με την παραλλαγή BA.2 σημάδι ήταν ο πονόλαιμος.

Ο καθηγητής Strain δήλωσε: «Οι υποπαραλλαγές Όμικρον BA.1 και BA.2 φάνηκε να μεταναστεύουν από [μολύνοντας κυρίως] τους πνεύμονες και τον νευρικό ιστό στους ανώτερους αεραγωγούς».

Εν τω μεταξύ, η δρ Crum δήλωσε στην Αμερικανική Ιατρική Ένωση πέρυσι ότι είδε «πολύ περισσότερο πονόλαιμο και φαρυγγίτιδα που δεν βλέπαμε πραγματικά πριν» σε ασθενείς με BA.2.

Πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα άλλα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι «πολύ παρόμοια με τους άλλους κορονοϊούς, όπως η εμπύρετη νόσος και τα αναπνευστικά συμπτώματα».

Πυρετός

Γράφοντας στη μελέτη Nature 2022, οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν επίσης ότι για τα BA.1 και BA.2 η «υψηλότερη αναλογία πιθανοτήτων όλων των συμπτωμάτων ήταν για τον πυρετό».

Έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο The Lancet Infectious Diseases διαπίστωσε επίσης ότι πάνω από το 50% των ατόμων που μολύνθηκαν με BA.2 ανέφεραν ότι είχαν πυρετό.

Ο υψηλός πυρετός, η εμφάνιση πυρετού ή το ρίγος είναι κοινά συμπτώματα που σημειώνονται από το NHS και το CDC.

Επίμονος βήχας

Ο επίμονος βήχας είναι ευρέως γνωστός ως ένα από τα τρία «κλασικά» συμπτώματα του Covid, μαζί με τον πυρετό και την απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης.

Ο επίμονος βήχας σημαίνει βήχας πολλές φορές την ημέρα, για μισή ημέρα ή και περισσότερο.

Συνήθως πρόκειται για ξηρό βήχα, εκτός εάν έχετε κάποια υποκείμενη πνευμονική πάθηση που συνήθως σας κάνει να βήχετε φλέγματα ή βλέννα.

Ωστόσο, εάν έχετε Covid και αρχίσετε να βήχετε κίτρινο ή πράσινο φλέγμα, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι πρόσθετης βακτηριακής λοίμωξης στους πνεύμονες που χρειάζεται θεραπεία.

Πηγή: ieidiseis.gr

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)