Ανησυχία είχε προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η ανάρτηση του υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, ότι η χρήση αντιφλεγμονώδων προκαλεί επιδείνωση στην κατάσταση όσων έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.
Συγκεκριμένα έγραψε: "Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη …) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης".
#COVIDー19 | La prise d’anti-inflammatoires (ibuprofène, cortisone, …) pourrait être un facteur d’aggravation de l’infection. En cas de fièvre, prenez du paracétamol.
Si vous êtes déjà sous anti-inflammatoires ou en cas de doute, demandez conseil à votre médecin.— Olivier Véran (@olivierveran) March 14, 2020
Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, σε ερώτηση που δέχθηκε, ο ειδικός λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, επέμεινε πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις για το αν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός.
Ωστόσο τόνισε πως για την αντιμετώπιση του πυρετού οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, όπως το depon ή το panadol. Συμπλήρωσε πως άλλα φάρμακα όπως το Brufen με ιβουπροφαίνη και το Ponstan, βασίζονται σε άλλη δραστική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, για την οποία έκαναν λόγο οι γαλλικές Αρχές.
Σχετικά με τη φημολογία για διάφορα φάρμακα για την πίεση, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης, ίσα ίσα ίσως δρουν και καλύτερα όπως είπε.
"Μπορούμε να χρησιμοποιούμε παρακεταμόλη, Depon, Ponstan, όπως είναι και η στρατηγική πολλών γονιών όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους. Περιμένουμε ασφαλή εκτίμηση από την επιστημονική κοινότητα για τα αντιφλεγμονώδη", είπε ο λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας.
Καλό θα ήταν, με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, σε κάθε περίπτωση συνίσταται στους ασθενείς να συμβουλευτούν τον φαρμακοποιό τους και να προμηθευτούν κάποιο αντιπυρετικό με δραστική ουσία την παρακεταμόλη.
try { _402_Show(); } catch(e) {}
madata.gr