Η ανάπτυξη φαρμάκων COVID-19 είναι η ερευνητική διαδικασία για την ανάπτυξη προληπτικού εμβολίου ή θεραπευτικού φαρμάκου συνταγογράφησης που θα καταπολεμήσουν τη νόσο του κορονοϊού (COVID-19).
Διεθνώς από τις αρχές Απριλίου περίπου 200 εταιρείες φαρμάκων, εταιρείες βιοτεχνολογίας, πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες και οργανώσεις υγείας συμμετέχουν σε στάδια ανάπτυξης εμβολίων ή φαρμάκων. Από τις 9 Απριλίου, υπάρχουν 115 υποψήφια εμβόλια και 116 πιθανές θεραπείες για τη νόσο COVID-19 στο στάδιο της ανάπτυξης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και η κινεζική κυβέρνηση μαζί με τις φαρμακευτικές εταιρίες συντονίστηκαν με ακαδημαϊκούς και ερευνητές της βιομηχανίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων, αντιικών φαρμάκων και θεραπειών μετά τη μόλυνση.
Η Διεθνής Πλατφόρμα Μητρώου Κλινικών Δοκιμών του ΠΟΥ κατέγραψε 536 κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη μετα-λοίμωξης για τις λοιμώξεις COVID-19 με πολυάριθμες καθιερωμένες αντιιικές ενώσεις και συνδυασμούς για την αντιμετώπιση άλλων λοιμώξεων στο πλαίσιο κλινικής έρευνας.
Τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ ξεκίνησε την "Δοκιμή Αλληλεγγύης" σε 10 χώρες, καταχωρώντας χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με το COVID-19 για να αξιολογήσει τις επιδράσεις θεραπείας τεσσάρων υφισταμένων αντιιικών ενώσεων με την μεγαλύτερη υπόσχεση αποτελεσματικότητας.
Μια δυναμική, συστηματική ανασκόπηση καθιερώθηκε τον Απρίλιο για την παρακολούθηση της προόδου των καταχωρημένων κλινικών δοκιμών για υποψήφιους για εμβόλια και θεραπευτικά φάρμακα COVID-19.
Η ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων, που συνήθως απαιτεί περισσότερα από πέντε χρόνια για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της νέου συνδυασμού.
Κορονοϊός: Avigan, Abbott, Actemra, Kaltera, APN01, Remdesivir – Αυτά είναι τα φάρμακα που δοκιμάζονται
Το Φεβρουάριο ο ΠΟΥ δήλωσε ότι δεν περιμένει να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 σε λιγότερο από 18 μήνες και οι συντηρητικές εκτιμήσεις για τον χρόνο που απαιτείται για να αποδειχθεί ασφαλής ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι ένα έτος, κάτι το οποίο μας οδηγεί στις αρχές 2021. Ωστόσο, αρκετοί εθνικοί ρυθμιστικοί οργανισμοί, όπως η EMA και η FDA, ενέκριναν διαδικασίες για την επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών.
Μέχρι τον Απρίλιο, τέσσερις πιθανές θεραπείες για τη μόλυνση, το favipiravir (Avigan), το remdesivir (η ουσία στην οποία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας), το lopinavir (φάρμακο για τον HIV) και ή χλωροκίνη (φάρμακο για την ελονοσία), βρίσκονταν στο τελικό στάδιο που έχει να κάνει με δοκιμές σε αθρώπους, δηλαδή στην κλινική δοκιμαστική Φάση ΙΙΙ και πέντε υποψήφα εμβόλια είχαν εισέλθει στο πρώτο στάδιο της αξιολόγησης της ανθρώπινης ασφάλειας, δηλαδή στη Φάση Ι.
try { _402_Show(); } catch(e) {}
thetoc