Όταν μιλάμε για αγάπη, τις περισσότερες φορές μας έρχονται ως γονείς στο νου τα πρόσωπα των παιδιών μας και άλλων κοντινών μας ανθρώπων. Είναι όμως τελικά κανείς τόσο κοντά μας όσο ο ίδιος μας ο εαυτός;
Οι φίλοι, η οικογένεια, ο σύντροφός μας παίζουν ρόλο στην ευτυχία μας. Εξίσου σημαντική όμως, τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία, είναι η αγάπη που δείχνουμε στον εαυτό μας. Αν λοιπόν η αυτοφροντίδα είναι κάτι που συχνά ως γονείς παραλείπετε, είναι καιρός να αναθεωρήσετε και να την βάλετε στις προτεραιότητές σας.
Πώς η αυτοφροντίδα ωφελεί την ψυχική υγεία
Στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, το άγχος πρωταγωνιστεί. Είτε πρόκειται για επαγγελματικές υποχρεώσεις είτε για οικογενειακές, είναι τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν και ο χρόνος φαίνεται να μην είναι ποτέ αρκετός.
Αν όμως κάναμε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα για χαλάρωση; Αν πατούσαμε «pause» και παίρναμε μια βαθιά αναπνοή; Αν είχαμε ένα χόμπι μια φορά την εβδομάδα;
Τέτοιες απλές πρακτικές, όχι μόνο προσφέρουν ανακούφιση από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά συμβάλλουν και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Η τακτική αφιέρωση χρόνου σε δραστηριότητες που φέρνουν χαρά και χαλάρωση βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προλαμβάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ψυχικής εξάντλησης.
Η αυτοφροντίδα είναι επίσης ένα απαραίτητο «εργαλείο» για την καλλιέργεια συναισθηματικής ανθεκτικότητας.
Αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μας, ανακαλύπτουμε τα συναισθήματά μας, αναλογιζόμαστε τις εμπειρίες μας και κατανοούμε βαθύτερα τις προσωπικές μας ανάγκες.
Το «journaling», ο διαλογισμός και η ενασχόληση με χόμπι αποτελούν ισχυρές πρακτικές αυτοφροντίδας που προάγουν τη συναισθηματική ευεξία.
Αυτοφροντίδα και σωματική ευεξία
Η αυτοφροντίδα αφορά και τη σωματική υγεία.
Ο επαρκής ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι θεμελιώδεις πτυχές της αυτοφροντίδας που συμβάλλουν άμεσα σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Ως προς τον ύπνο, η καθιέρωση μιας συνεπούς ρουτίνας ως μέρος της αυτοφροντίδας μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να ενισχύσει τη διάθεση και τη ζωτικότητα.
Επιπλέον, η τακτική άσκηση, είτε μιλάμε για μια έντονη προπόνηση είτε για μια χαλαρή βόλτα, απελευθερώνει ενδορφίνες, τις λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας». Η γυμναστική όχι μόνο συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Οι πρακτικές αυτοφροντίδας λοιπόν που δίνουν προτεραιότητα στη σωματική ευεξία δεν αφορούν μόνο την εμφάνιση αλλά και την ενίσχυση ενός δυνατού και υγιούς σώματος που μπορεί να αντέξει τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.
Πώς η αυτοφροντίδα επηρεάζει τις σχέσεις
Πριν αγαπήσεις τους άλλους, πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου…
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η αυτοφροντίδα είναι ένας μοναχικός δρόμος, τα οφέλη της επεκτείνονται και στις σχέσεις. Διότι μέσω της φροντίδας του εαυτού, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να ασχοληθούμε ουσιαστικά με τους γύρω μας. Έχουμε με άλλα λόγια τα συναισθηματικά αποθέματα για να προσφέρουμε υποστήριξη στα αγαπημένα μας πρόσωπα και παράλληλα την ικανότητα να καθορίσουμε υγιή όρια.