Φούσκωμα, πρήξιμο, διάρροιες. Τα σημάδια είναι γνωστά σε όσους υποφέρουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Και το θέμα αυτό αφορά πολλούς καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 20% του πληθυσμού στις ΗΠΑ υποφέρει από προβλήματα στο έντερο.

Τι μπορεί να προκαλεί την ευαισθησία στο έντερο
Οι πιο συχνές αιτίες που το προκαλούν είναι οι τροφικές δυσανεξίες. Έτσι, μια καλή ιδέα είναι να καταγράφουμε καταρχήν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε συνδυασμό με την αντίδραση του σώματός μας. Θα πρέπει να παρατηρούμε ιδιαίτερα τυχόν ευαισθησίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο σιτάρι, στο βόειο κρέας και στη σόγια. Μπορούμε επίσης να σημειώνουμε και τις ημέρες που αισθανόμαστε ιδιαίτερα αγχωμένοι, καθώς το άγχος μπορεί επίσης να πυροδοτήσει το σύνδρομο (γνωστό και ως IBS). Γνωρίζοντας τι είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια έξαρση μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι μας ενοχλεί προσωπικά, ενώ βέβαια θα πρέπει να συμβουλευτούμε και τον γιατρό μας.

 Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;
1. Ελέγχουμε το είδος και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Dietetic Association έδειξε ότι για το ένα τέταρτο των πασχόντων από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τα συμπτώματά τους "προκαλούνταν ή επιδεινώνονταν" από την κατανάλωση "υδατανθράκων που απορροφώνται δύσκολα, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, των φρουκτανών (που υπάρχουν στο σιτάρι και τα κρεμμύδια), της σορβιτόλης και άλλων αλκοολών ζάχαρης. Οι αλκοόλες ζάχαρης, που συχνά βρίσκονται σε τρόφιμα χαμηλών υδατανθράκων ή προϊόντων χωρίς ζάχαρη, είναι δύσκολο να απορροφηθούν από το σώμα σας και μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, κράμπες και διάρροια. Προσέξτε τα ροφήματα διαίτης, τις καραμέλες και τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά και εξαλείψτε όλα τα τρόφιμα που προκαλούν επιδείνωση των συμπτωμάτων σας.

2. Πιο συχνά, μικρά γεύματα

Ο οργανισμός συνήθως δυσκολεύεται να χωνέψει τα μεγάλα γεύματα- κι αυτό επιβαρύνει βέβαια και το έντερο. Έτσι, είναι καλύτερο να κάνουμε μικρότερα και περισσότερα γεύματα μες την ημέρα, καθώς ο οργανισμός μας θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα, χωρίς να έχουμε φουσκώματα.

3. Δοκιμάστε τη μέντα

Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί σχετικά με το έλαιο μέντας και την ικανότητά του να διευκολύνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης έδωσαν σε 90 άτομα με IBS ένα εικονικό φάρμακο ή μια κάψουλα με ειδική επικάλυψη και καθυστερημένη απελευθέρωση ελαίου μέντας τρεις φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, 14 άτομα που έλαβαν το έλαιο μέντας ανέφεραν ότι είχαν απαλλαγεί από πόνο ή δυσφορία.

Σε μια άλλη μελέτη από την Ταϊβάν, οι ασθενείς με IBS που έλαβαν κάψουλες με έλαιο μέντας 15 έως 30 λεπτά πριν από τα γεύματα παρουσίασαν σημαντικά λιγότερο φούσκωμα, γουργουρητό στο στομάχι και αέρια. Ο κοιλιακός πόνος μειώθηκε ή εξαφανίστηκε εντελώς σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι μπορούμε να πιούμε τσάι μέντας ή να προσθέσουμε μερικές σταγόνες ελαίου μέντας σε ένα ποτήρι νερό (ρωτήστε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για τη σωστή δόση). 

4. Βάλτε τον κουρκουμά στη ζωή σας

Ο κουρκουμάς θα μπορούσε να μειώσει τις μη φυσιολογικές μυϊκές συσπάσεις και τη φλεγμονή για όσους πάσχουν από IBS. Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του, δοκιμάστε να λαμβάνετε 300 έως 400 χιλιοστόγραμμα τρεις φορές την ημέρα, αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

5. Προβιοτικά

Εάν λαμβάνονται τακτικά, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων και να μειώσουν τα κακά βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα και άλλα συμπτώματα. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology έδειξε ότι η λήψη προβιοτικών αντιστρέφει τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στη χλωρίδα του εντέρου, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα του IBS. Το απλό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών, αλλά αν είστε ευαίσθητοι στα γαλακτοκομικά μείνετε στα συμπληρώματα προβιοτικών. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί επίσης να είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα της ινομυαλγίας.

6. Αποφύγετε την καφεϊνη

Αν έχετε ευερέθιστο έντερο, είναι καλύτερο να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες καφέ και αναψυκτικών που περιέχουν καφεϊνη. Καλό είναι μάλιστα να τα κόψουμε εντελώς.

7. Αντιμετωπίζουμε το στρες

Αν και το άγχος δεν προκαλεί το IBS, έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα σε όσους το έχουν ήδη. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του UCLA βρήκαν άφθονες αποδείξεις πως το άγχος σχετίζεται άμεσα με το IBS, όπως το εύρημα έρευνας που δείχνει πως το 40% όσων πάσχουν από IBS υποφέρουν και από "αυξημένο άγχος". Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology έδειξε ότι το άγχος διαταράσσει την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου με τρόπο που συμβάλλει στο IBS. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και στη μείωση των συμπτωμάτων του IBS. 

shape.gr

(Επισκέφθηκε 18 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)