Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης αναμένει την κυκλοφορία του πολυπόθητου εμβολίου της εταιρείας Pfizer και BioNTech, και των υπόλοιπων εμβολίων που φιλοδοξούν να απαλλάξουν την ανθρωπότητα από τον εφιάλτη της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, αρκετά αναμένεται να είναι τα πρακτικά προβλήματα που θα συνοδεύουν την κυκλοφορία τους, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση και μέχρι να καταλήξουν στους πολίτες.

Αν και υπάρχει ακόμη δρόμος, μέχρι το εμβόλιο να λάβει έγκριση κυκλοφορίας από τις ρυθμιστικές αρχές, η επιτυχία του δεν θα κριθεί μόνο από την έγκριση. Σημαντικό είναι το κατάλληλο δίκτυο που θα οργανωθεί -χωρίς μάλιστα να υπάρχει προηγούμενο- για τη διανομή του μέσω κρατών, εταιρειών και δομών υγείας.

«Έχουμε ήδη αναπτύξει μία διαδικασία, μέσα από την οποία δεν πρόκειται να σπαταλήσουμε ούτε ένα πολύτιμο φιαλίδιο με το εμβόλιο του κορονοϊού», τονίζει στους New York Times, η Τάνια Αλκομ, στέλεχος της Pfizer και υπεύθυνη για την αλυσίδα εφοδιασμού για το εμβόλιο.

Ωστόσο, η Pfizer, όπως και υπόλοιπες εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια και φάρμακα, δεν ελέγχουν πλήρως τη διαδικασία μεταφοράς και συντήρησης, ούτε φέρουν την απόλυτη ευθύνη για το τι θα συμβεί από την παράδοση των εμβολίων και μετά.

Στη συνολική προσπάθεια εμπλέκονται δίκτυα μεταφορικών εταιρειών, δημόσιες υπηρεσίες, ειδικές εγκαταστάσεις συντήρησης που πρέπει να δημιουργηθούν και κυρίως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του τομέα της υγείας, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν με μεγάλη ακρίβεια τις οδηγίες που θα τους δοθούν.

Σημαντική διευκόλυνση στις μεταφορικές διαδικασίες θα προσφέρει και το γεγονός, ότι το εμβόλιο -όπως έχει ανακοινώσει η ίδια η εταιρεία Pfizer- μπορεί να παραμείνει έως και πέντε μέρες ημέρες σε θερμοκρασίες απλού ψυγείου, μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου.

Πως θα διανεμηθεί το εμβόλιο στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη συνεδριάσει και έχει καθορίσει το ακριβές σχέδιο δράσης για την παραλαβή των δόσεων και την εμβολιαστική διαδικασία.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι εμβολιασμοί δεν θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία, παρά μόνο σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Στα νοσοκομεία θα εμβολιαστούν μόνο οι υγειονομικοί, που αποτελούν την πρώτη ομάδα που θα λάβει το εμβόλιο, πριν ακόμα και από τις ευπαθείς ομάδες.

Ήδη, το Υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή έχει ζητήσει από τους διοικητές και υποδιοικητές των 7 υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) όλης της χώρας να αποστείλουν κατάλογο με όλα τα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εμβολιασμών. Καθώς, επίσης και να καταγράψει το προσωπικό που διαθέτει, ώστε καθοριστεί η επάρκεια του προσωπικού. Στην περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί θα πρέπει η ΥΠΕ να ζητήσει εγκαίρως το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε η δομή να είναι έτοιμη όταν θα παραληφθούν τα εμβόλια.

Τα κριτήρια της επιλογής των δομών της πρωτοβάθμιας που θα εμπλακούν είναι κυρίως πληθυσμιακά, αλλά και εύκολης προσβασιμότητας από τους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα μεταβαίνουν στην πιο κοντινή Μονάδα Υγείας με βάση την προτεραιοποίηση στις ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιστούν, όπως αυτές έχουν καθοριστεί. Το εμβόλιο θα χορηγείται από νοσηλευτές αλλά και από επισκέπτες υγείας, υπό την επίβλεψη γιατρού που θα οριστεί ως υπεύθυνος της εμβολιαστικής ομάδας.

Το ωράριο στο οποίο θα χορηγούνται τα εμβόλια, θα είναι από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης μεταξύ των πολιτών. Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται σε δύο βάρδιες προσωπικού, ενώ σε κάθε Μονάδα θα μπορεί να εμβολιάζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που θα φτάνει τους 42 πολίτες ανά βάρδια και μετά από ραντεβού, ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός.

Κοντοζαμάνης: 200 εκατομμύρια δόσεις θα παραλάβει η Κομισιόν

Τις επόμενες εβδομάδες, εάν η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου της Pfizer επιβεβαιωθεί, είναι πιθανή η αίτηση προς την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα άδεια χορήγησης.

Οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στις πρώτες παραδόσεις, με τη διανομή να γίνεται με τη βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας που έχει ανάγκη από εμβόλιο, δηλαδή υγειονομικούς υπαλλήλους, και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Η Κομισιόν θα παραλάβει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου με τη δυνατότητα επιπλέον προμήθειας 100 εκατομμυρίων δόσεων, σύμφωνα με διαβεβαίωση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Όπως σημειώνει ο κ. Κοντοζαμάνης, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer και Biontech, AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων».

Ο υφυπουργός Υγείας συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαπραγματεύεται και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη του πληθυσμού».

 

 

 

https://www.iatropedia.gr

(Επισκέφθηκε 14 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)