Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει πολλές παρενέργειες για τη γενική υγεία.
Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες τη νύχτα, εμφανίζουν μειωμένη απόδοση, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης και σκέψης, εναλλαγές διάθεσης, σωματικούς πόνους κλπ.
Η χρόνια στέρηση ύπνου συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου δυνητικά θανατηφόρων παθήσεων, για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε παρακάτω:
Υψηλά επίπεδα σακχάρου: Οι συμμετέχοντες σε πρόσφατη μελέτη κλήθηκαν να κοιμηθούν 4 ώρες επί 6 νύχτες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μειώθηκε η ανοχή στη γλυκόζη κατά 40%, γεγονός που αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ο λόγος είναι ότι όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, παράγει λιγότερη κορτιζόλη (ορμόνη του στρες). Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με αύξηση του σακχάρου στο αίμα, η οποία οδηγεί σταδιακά σε βλάβες στα νεύρα, προβλήματα όρασης και νεφρική νόσο.
Αλτσχάιμερ: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ή να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Έρευνα του 2013 ανακάλυψε ότι οι ενήλικες που δεν κοιμούνταν, είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις «εγκεφαλικών αποβλήτων» από το φυσιολογικό. Τα απόβλητα του εγκεφάλου συμβάλλουν στην ανάπτυξη και άλλων προβλημάτων υγείας.
Καρδιαγγειακές παθήσεις: Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι γύρω στα 45 που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα, είναι πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Η έλλειψη ύπνου διατηρεί τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε πολλούς ανθρώπους τα επίπεδα σακχάρου μειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ιογενείς λοιμώξεις: Όταν κοιμόμαστε, το ανοσοποιητικό παράγει Τ-κύτταρα που καταπολεμούν τους ιούς στο σώμα. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί μειωμένη παραγωγή αυτών των κυττάρων, αυξάνοντας τον κίνδυνο κοινών κρυολογημάτων και λοιμώξεων. Επιπλέον, η στέρηση του ύπνου αυξάνει το στρες, το οποίο αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.
Καρκίνος προστάτη: Η έλλειψη ύπνου μειώνει τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό. Η μελατονίνη είναι απαραίτητη για την πρόληψη της ανάπτυξης όγκων. Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα μειωμένα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Οι άντρες που στερούνται τον ύπνο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπττξης καρκίνου του προστάτη.
Αυτοκτονία: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας, ακόμη και αν το άτομο δεν πάσχει από κατάθλιψη. Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία.
Ελκώδης κολίτιδα: Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ύπνου εμποδίζει την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να καταπολεμά τη φλεγμονή και να προλαμβάνει την ελκώδη κολίτιδα. Η φλεγμονή του πεπτικού εκδηλώνεται με έλκη, ανοιχτές πληγές και διάρροια. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η τοξική κολίτιδα και η ηπατική νόσος.
Πηγή: onmed.gr