Μπορεί να μην υπάρχει θεραπεία, αλλά η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Καθώς οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν τα αίτια της νόσου, η οποία είναι πιθανώς ένα συνδυασμός γενετικών επιδράσεων και επιπτώσεων από τον τρόπο ζωής, ανακαλύπτουν επίσης σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της.

Είναι γνωστό ότι η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με το Αλτσχάιμερ, αλλά η αιτία αυτού του  φαινομένου εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη. Για να κατανοηθεί καλύτερα αυτή η σύνδεση, μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JNeurosci συνέκρινε τα εγκεφαλικά κύματα κατά τη διάρκεια του ύπνου με τα επίπεδα των πρωτεϊνών που είναι χαρακτηριστικές της νόσου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα μοτίβα ύπνου σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες μπορούν να προβλέψουν ποιες πρωτεΐνες του Αλτσχάιμερ αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή.

Το Αλτσχάιμερ συνδέεται με την αύξηση της πρωτεΐνης Tau στον εγκέφαλο, που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα μνήμης, καθώς και με υψηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς, ενός συστατικού των αμυλοειδών πλακών που υπάρχουν στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να εμφανιστούν πολύ πριν το άτομο παρουσιάσει εξασθενημένη γνωστική λειτουργία, όπως απώλεια μνήμης, αποτελώντας βασικούς δείκτες για έγκαιρη διάγνωση. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μείωση των βραδέων εγκεφαλικών κυμάτων (απαραίτητη για την οικοδόμηση αναμνήσεων) συνδέθηκε με περισσότερη πρωτεΐνη Τau και το μικρότερο εύρος βραδείας δραστηριότητας συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς. Αυτά τα μοτίβα ύπνου είναι εμφανή στα ηλεκτρογραφήματα, καθιστώντας έτσι δυνατή την αναγνώρισή τους ως δείκτες της νόσου. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μειωμένος ύπνος από την ηλικία των 50 έως των 80 συνδέθηκε με τη συσσώρευση περισσότερων πρωτεϊνών.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μοτίβα ύπνου των ηλικιωμένων και η ποιότητα του ύπνου καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να υποδεικνύουν κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ. Η γνώση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με αυτό το ζήτημα θα συμβάλλει στην προληπτική φροντίδα ή έγκαιρη διάγνωση και μπορεί να έχει δυνητικά καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.

 

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

Πηγή: onmed.gr

(Επισκέφθηκε 7 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)