Yπάρχει ένα πολύ πρακτικό σκεύος στην κουζίνα που αν και χρησιμοποιούμε καθημερινά ενδέχεται να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία. Μάλιστα 200 κορυφαίοι επιστήμονες από όλον τον κόσμο έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη χρήση του.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από την εξάπλωση μιας κατηγορίας χημικών ουσιών που ονομάζονται πολυ- και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες. Οι χημικές αυτές ουσίες βρίσκονται συνήθως σε αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη και σε συσκευασίες τροφίμων. Τα ευρήματα βρίσκονται δημοσιευμένα στη «Δήλωση της Μαδρίτης» (Madrid Statement), όπως λέγεται, η οποία έχει την υπογραφή 200 κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Αυτά τα συνθετικά χημικά έχουν βρεθεί και στο περιβάλλον καθώς και στους ιστούς των ανθρώπων και των ζώων σε όλο τον κόσμο. Οι ουσίες μπορούν να μεταφερθούν μέσω των μαγειρικών σκευών και των συσκευασιών τροφίμων στο φαγητό μας. Μπορούν επίσης να «μεταναστεύσουν» από τα προϊόντα οικιακής χρήσης στον αέρα και το έδαφος.
Οι επιστήμονες ζητούν από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να περιορίσουν την παραγωγή και την χρήση αυτών των χημικών και να συστήσουν στους καταναλωτές να τα αποφεύγουν. Από την άλλη μεριά οι κατασκευαστές αυτών των ειδών οικιακής χρήσης επιμένουν πως κάποια από αυτά τα χημικά είναι ασφαλή. Ποιους θα πιστέψουμε άραγε;
Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από τα χημικά αυτά είναι πολλά. Μεταξύ αυτών είναι η παχυσαρκία, ο καρκίνος στους όρχεις και τα νεφρά και μειωμένη ανοσολογική απόκριση σε εμβόλια. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, αυτά τα χημικά έχουν δείξει πως προκαλούν τοξικότητα στο ήπαρ, ενδοκρινικά και ανοσοποιητικά προβλήματα και όγκους σε διάφορα όργανα του σώματος.
Το τι θα κάνετε εσείς με τα δικά σας αντικολλητικά τηγάνια είναι δική σας απόφαση, και πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστήμη δεν έχει ακόμη πλήρως αποφανθεί για την επικινδυνότητά τους. Εσείς θα συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε;
πηγή: spirossoulis.com