Συνδικαλιστές εργαζομένων από νοσοκομεία όλης της Κρήτης υποστηρίζουν ότι για να πετύχει η ανασυγκρότηση του Συστήματος Υγείας απαιτούνται: προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αυξήσεις μισθών, αποκομματικοποίηση των διοικήσεων των νοσοκομείων, αναβάθμιση της ΠΦΥ, καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους κλάδους των υγειονομικών, προσλήψεις και καμία κατάργηση κλίνης είναι τα μέτρα που πρέπει να πάει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

Εκπρόσωποι και πρόεδροι Σωματείων Εργαζομένων νοσοκομείων μίλησαν αποκλειστικά στο neakriti.gr για το πώς θα ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ, το οποίο έχει δεχτεί από την περίοδο της πανδημίας μέχρι και σήμερα ασύμφορη κρίση. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Υγείας πρέπει να δράσουν όσο γίνεται πιο άμεσα, αφού η ανασυγκρότηση είναι πλέον επιτακτικό αίτημα για τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα, την προεκλογική περίοδο του Μαΐου και του Ιουνίου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε κάνει σαφές πως προτεραιότητά της είναι η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να διαμορφωθεί ένα ΕΣΥ στη βάση υγιών προδιαγραφών και να είναι ακόμα φιλικότερο προς τον χρήστη των υπηρεσιών υγείας, δηλαδή τον ασθενή.

Η έλευση της πανδημίας στη χώρα μας σημαδεύτηκε από τη συμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με άμεση συνέπεια να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του. Χρόνιες παθογένειες εμφανίστηκαν, όπως η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη οργάνωσης σε κεντρικό επίπεδο κ.λπ. Το αποτέλεσμα ήταν η σωματική και ψυχολογική εξουθένωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Υπήρξαν αλλαγές, οι οποίες ωστόσο είχαν προσωρινό χαρακτήρα, με σκοπό την αντιμετώπιση της αιφνίδιας και ξαφνικής υγειονομικής κρίσης.

Τα δύσκολα χρόνια της υγειονομικής κρίσης πέρασαν και η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ., κατά την περίοδο των προεκλογικών δηλώσεων και εξαγγελιών, έκανε σαφές πως η προτεραιότητά της είναι η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ΕΣΥ που θα στηριχθεί στις νέες προκλήσεις, όπως έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη.

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με προέδρους και εκπροσώπους Σωματείων Εργαζομένων Νοσοκομείων, οι οποίοι μίλησαν για το νέο ΕΣΥ. Το ερώτημα ήταν σαφές: Πάνω σε ποια βάση θα πρέπει να συγκροτηθεί το νέο ΕΣΥ και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή;

Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης έθεσε έναν απαράβατο όρο και πιο συγκεκριμένα τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί πάνω από 40 χρόνια. Είναι γεγονός πως χρειάζεται να υπάρξουν αλλαγές στο ΕΣΥ. Η Ιατρική αλλάζει. Η Νοσηλευτική αλλάζει. Η τεχνολογία, όπως και η οικονομία, αλλάζει. Το δομικό, ωστόσο, συστατικό που πρέπει να παραμείνει σε όποιες αλλαγές υπάρξουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της υγείας-πρόνοιας. Και πάνω σε αυτόν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα πρέπει να “χτιστεί” ένα αποτελεσματικό, ποιοτικό και εύκολα προσβάσιμο Σύστημα Υγείας σε όλους. Εάν φύγει ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΣΥ, τότε πάμε σ’ ένα εντελώς διαφορετικό Σύστημα Υγείας που μπορεί να ’ναι είτε ιδιωτικό, είτε μικτό Σύστημα Υγείας. Εμείς ως εργαζόμενοι αλλά και ως πολίτες θέλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί πιστεύουμε ότι είναι η αρχή της λειτουργίας του Συστήματος Υγείας».

Μια δεύτερη σημαντική αλλαγή που πρέπει να υπάρξει είναι η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τον γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Γρηγόρη Κοκοβάκη, ο οποίος μιλώντας στο neakriti.gr είπε: «Η άποψή μου ως συνδικαλιστή είναι πως η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ θα έπρεπε να στοχεύει στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος να μπορεί να εξυπηρετείται, να μπορεί να δίνει ραντεβού και γιατρό, ώστε και τα νοσοκομεία να απεμπλακούν από την πίεση που υπάρχει. Ο ρόλος των νοσοκομείων δεν είναι να παρέχουν πρωτοβάθμια, αλλά δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας. Από την άλλη, πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και σε ιατρικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών. Ουσιαστικά, χρειάζεται να υπάρξει χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην κατάσταση αυτή».

Εργασιακές συνθήκες

Οι εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες στα νοσοκομεία δεν είναι οι καλύτερες. Παρά το γεγονός πως υπάρχει ζήτηση ιατρικού προσωπικού, που πριν από 15 χρόνια δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση, είναι πλέον επιτακτικό αίτημα να δοθούν χρηματοδοτικά κίνητρα.

Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μανουσάκης, υποστήριξε: «Μια βασική αλλαγή που θα έπρεπε να γίνει θα ήταν η βελτίωση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών. Να αυξηθούν οι μισθοί κυρίως στους γιατρούς. Ο κατώτερος μισθός του νεοδιόριστου γιατρού θα έπρεπε να είναι 2.000 ευρώ καθαρά. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να μείνουν οι γιατροί στο Σύστημα Υγείας. Διαφορετικά, θα πηγαίνουν στο εξωτερικό οι γιατροί και τα περιφερειακά νοσοκομεία δε θα έχουν γιατρούς για να εργαστούν. Επίσης, θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίες. Ένας γιατρός μπορεί να εργάζεται σε περιφερειακό νοσοκομείο μέχρι και 80 ώρες. Πώς μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του; Το ίδιο ισχύει και για το υπόλοιπο προσωπικό όσον αφορά στη μισθοδοσία».

Μιλώντας για την αναγκαιότητα να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε: «Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η εργασιακή επισφάλεια που υπάρχει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εμείς έχουμε εργαζόμενο που δουλεύει ως επικουρικός από το 2013 με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών του. Είναι δεδομένο πως καλύπτει πάγιες και διαχρονικές ανάγκες του νοσοκομείου και πρέπει να μονιμοποιηθεί. Δεν υπάρχει, επίσης, καθόλου αξιοκρατία στο Σύστημα Υγείας όσον αφορά στους διορισμούς των διοικητών. Με κομματικά κριτήρια δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι μείζον ζήτημα».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, Δημήτρης Βλασσάκης, ο οποίος υποστήριξε: «Αυτή στη στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν βασικές αλλαγές στο ΕΣΥ. Για μένα, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές συνθηκών γιατί υπάρχει νομοθετική ανεπάρκεια μέσα στα νοσοκομεία. Υπάρχουν νόμοι που καταστρατηγούνται και υπάρχει στρέβλωση λειτουργιών εντός του ΕΣΥ. Υπάρχουν πεπαλαιωμένοι Οργανισμοί εντός των νοσοκομείων. Χρειαζόμαστε αύξηση των οργανικών θέσεων μέσα στο νοσοκομείο. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή ειδικοτήτων. Το 2012 και το 2016, όπου είχαμε αλλαγές και μειώσεις Οργανισμών στα νοσοκομεία, δεν υπήρξαν αλλαγές ως προς την εξέλιξη. Πολλές ειδικότητες έχουν παραμείνει Τ.Ε., ενώ έχουν μείνει και Π.Ε.

Ακούμε για προσλήψεις κι εμείς αναρωτιόμαστε πώς θα γίνουν προσλήψεις όταν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Θα πρέπει να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, που για να γίνει η μονιμοποίηση πρέπει να υπάρξουν κενές θέσεις. Θα πρέπει να αυξηθεί ο μισθός των εργαζομένων. Δεν υπάρχει μόνο το brain drain από την Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά έχουμε και το brain drain από το δημόσιο στο ιδιωτικό νοσοκομείο. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι σαφέστατα μεγαλύτεροι σε σχέση με το Δημόσιο, για να υποστηρίξουμε πως στελεχώνουμε σοβαρά το ΕΣΥ».

Ο κ. Βλασσάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να υπάρξουν πραγματικές αξιολογήσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «ακούγεται πως θα υπάρξουν πραγματικές αξιολογήσεις διοικητών νοσοκομείων. Θα έπρεπε να μπουν στις θέσεις αυτές άτομα που έχουν γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, για να μπορέσει να υπάρξει η αντίστοιχη εξέλιξη στα νοσοκομεία. Στα δημόσια νοσοκομεία παρέχονται υπηρεσίες. Τα 40 ή τα 50 ευρώ που έταξε η κυβέρνηση για αυξήσεις των μισθών στον δημόσιο τομέα δε δελεάζει κανέναν. Ούτε από τον ιδιωτικό να πάει εργαζόμενος στον δημόσιο ούτε από το εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα μας για να δουλέψουν. Πολύ φοβάμαι πως, εάν δεν υλοποιηθούν κάποιες από αυτές τις προτάσεις, τότε κάποιες μονάδες θα βάλουν λουκέτο, όχι λόγω μη προκήρυξης θέσεων, αλλά λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

BRAIN DRAIN ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Όπου φύγει-φύγει γιατροί και νοσηλευτές

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Μανόλης Μενεγάκης, ο οποίος υποστήριξε: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να παραμείνει στο Σύστημα Υγείας το προσωπικό. Δεν υπάρχουν κίνητρα τη δεδομένη στιγμή για να παραμείνει ούτε το ιατρικό ούτε το νοσηλευτικό ούτε το γενικό προσωπικό. Υπάρχει μεγάλη φυγή ανθρώπινου δυναμικού λόγω των άσχημων συνθηκών εργασίας στον χώρο και μάλιστα αυτό παρατηρείται από την περίοδο του κορωνοϊού κι έπειτα. Οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι καλύτερες. Τα χρήματα δεν είναι αρκετά. Πρέπει να υπάρξει μισθολογική αύξηση. Χρειάζεται να υπάρχουν αυξημένοι προϋπολογισμοί για να πληρώνεται το προσωπικό. Οι Οργανισμοί των νοσοκομείων είναι απαρχαιωμένοι. Οι Οργανισμοί αφορούν τον τρόπο κατανομής του προσωπικού που αντιστοιχεί στο νοσοκομείο. Λόγω της κρίσης του 2012, είχαν περιοριστεί οι κλίνες στα νοσοκομεία και είχαν επανέλθει περικοπές στο προσωπικό. Όταν μειώνεις τον αριθμό των κλινών, ταυτόχρονα μειώνεις και τον αριθμό των υπαλλήλων που στελεχώνουν το νοσοκομείο. Τόσο το ΠΑΓΝΗ όσο και το Βενιζέλειο αναπτύσσονται».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ σήμερα, υποστηρίζοντας: «Η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να “τρέξει” ακόμα πιο αποφασιστικά την επίθεση στην υγεία του λαού, π.χ. η ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ που ανέσυρε η νέα κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης από τα συρτάρια του υπουργείου, με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016, όπου ο στρατιωτικός, ο πυροσβέστης και ο υπάλληλος των ΟΤΑ κάνει τα πάντα και συμφέρει. Έχει όλο το πακέτο του αντιλαϊκού προγράμματος, αλλά και τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, για να εκτελέσουν τις νέες αποστολές σε βάρος της υγείας του λαού, στο όνομα της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης και της ανταγωνιστικότητας που προβλέπει ο λεγόμενος νέος χάρτης για την Υγεία και προϋποθέτει συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, καθώς και κατάργηση εργασιακών-μισθολογικών δικαιωμάτων μέσω της αντιδραστικής αξιολόγησης που καμία σχέση δεν έχει με τον πραγματικό όρο της αξιολόγησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας από τις μέρες καλοκαιρινής άδειας που γίνονται “όνειρο θερινής νυκτός” και στοιβάζονται στο όνομα κάθε υπαλλήλου.

Έχουμε “χορτάσει” χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Καλούμαστε για ακόμη μία φορά να βάλουμε πλάτη για να γίνουμε συνένοχοι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που στόχος της είναι η ισοπέδωση και το βάθεμα της εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης της Υγείας στη λογική του κόστους-οφέλους, αφού ο ασθενής αποτελεί πελάτη στις υπηρεσίες Υγείας».

Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Ο κ. Βρύσαλης σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που πρέπει να γίνουν τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά των εργαζομένων. Τι πρέπει να γίνει;

Ο κ. Βρύσαλης απαντάει:

«* Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης (ΜΚΟ- ΑΜΚΕ- ΣΔΙΤ κ.λπ.) στον χώρο της Υγείας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.

* Καμία κατάργηση-συρρίκνωση κλινών των νοσοκομείων.

* Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να σταματήσει η εργασιακή “ομηρία” για όλους τους συμβασιούχους να αναγνωριστεί η μισθολογική ωρίμανση από την προϋπηρεσία, καθώς και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών των εργαζομένων στο πρόγραμμα “4.000 στην Υγεία”.

* Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους κλάδους των υγειονομικών. Να σταματήσει η κοροϊδία με το “τυράκι” των αυξήσεων του ανθυγιεινού επιδόματος και της επιδοματικής πολιτικής γενικά, για κάποιες ειδικότητες και όχι σε όλους, όταν ο πληθωρισμός “ροκανίζει” τους μισθούς στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Να γίνει ενσωμάτωση των όποιων επιδομάτων στον μισθό.

* Αυξήσεις στους μισθούς μας πάνω από τον πληθωρισμό. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού».

neakriti.gr 

(Επισκέφθηκε 2 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)