Αν ανήκεις σε αυτούς που ό,τι και να γίνει κοιμούνται σαν «πουλάκια», σου βγάζουμε το καπέλο! Αν ο ύπνος σου έρχεται φυσικά, δεν διακόπτεται και είναι γλυκός και ήρεμος, τότε αυτό καθρεφτίζει την υγεία του νευρικού σου συστήματος – και όχι μόνο. Αν πάλι ανήκεις στους «πολλούς», μπορεί να αντιμετωπίζεις δυσκολίες στον ύπνο όχι μόνο λόγω στρες αλλά και λόγω της διατροφής που ακολουθείς.

Έχουμε ακούσει και ίσως έχουμε διαπιστώσει από μόνοι μας ότι η διατροφή επηρεάζει τα πάντα γύρω από την υγεία μας, ακόμα και την ψυχική. Το ίδιο και ο ύπνος.

Πολλές μελέτες έχουν γίνει και γίνονται σχετικά με τον ύπνο και τη διατροφή. Ενώ το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο και ιδιαίτερο, γιατί κάθε ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να έχει τις ιδιαιτερότητές του, μελέτες έχουν παρατηρήσει σύνδεση με ορμονολογικές λειτουργίες. Συγκεκριμένα όσον αφορά στη διατροφή, με προβλήματα ύπνου συνδέεται η έλλειψη σε ασβέστιο, σε μαγνήσιο και σε βιταμίνες Α, Β, C, D, E και K.

Από τις διάφορες διατροφές που έχουν μελετηθεί, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά, ψάρι και σχετικά λίγο κρέας, είναι η καλύτερη διατροφή όχι μόνο για την υγεία της καρδιάς, αλλά και του ύπνου.

Σαν γενικό κανόνα θυμόμαστε τα εξής:

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, παρέχει στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται για καλό ύπνο.

Το αλκοόλ συμβάλει αρνητικά στην υγεία του ύπνου. Δεν μιλάμε για ένα με δύο ποτήρια κρασί, μιλάμε για συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία έχει φανεί ότι μπλοκάρει τη σωστή αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα συχνές διακοπές και κακή ποιότητα ύπνου συνολικά.
Αποφεύγουμε να τρώμε οτιδήποτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι.

Ένα χαλαρωτικό ζεστό ρόφημα είναι ό,τι πρέπει πριν πάμε για ύπνο. Τέτοια ροφήματα είναι το χαμομήλι, το τίλιο, η λεβάντα, η πασιφλόρα, η βαλεριάνα κ.ά.

Αποφεύγουμε τις τροφές περιέχουν πολλή ζάχαρη.

Αποφεύγουμε ό,τι περιέχει καφεΐνη, τεΐνη ή θεοβρωμίνη. Αυτά τα καταναλώνουμε μόνο τις πρωινές ώρες. Δεν εννοούμε μόνο τον καφέ, αλλά και αναψυκτικά, μαύρο ή πράσινο τσάι, σοκολάτα κτλ.

Αποφεύγουμε τα πολύ καυτερά φαγητά πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν καούρες και δυσπεψία, που δεν βοηθούν σε έναν ήρεμο ύπνο.
Αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά φαγητά, γιατί κι αυτά είναι αρκετά δύσπεπτα και επιβαρύνουν το στομάχι άρα και τον ύπνο.

Συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β. Το σύμπλεγμα βιταμινών Β ρυθμίζει τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική στο κεφάλαιο «ύπνος». Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη Β είναι τα ψάρια, τα αβγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά κτλ.

Οι χορτοφαγικές σούπες και τα βρασμένα λαχανικά είναι ίσως η καλύτερη επιλογή δείπνου που μπορούμε να κάνουμε, αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον ύπνο.

Οι πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές είναι ό,τι πρέπει για καλό ύπνο! Συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας τέτοιες, όπως για παράδειγμα αμύγδαλα, μπανάνες, κολοκυθόσπορους, μαύρα φασόλια κ.ά.

Φάτε μαρούλια και κέιλ! Τα μαρούλια περιέχουν μία ουσία που λέγεται Lactucarium, η οποία έχει παρατηρηθεί ότι φέρνει ύπνο! Αντίστοιχα, το κέιλ είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο επίσης συμβάλλει στην παραγωγή μελατονίνης.

πηγή: ow.gr

 
(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)