Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγνώστηκαν το 2023 με φυματίωση.
Από αυτούς, 1,25 εκατομμύρια πέθαναν από φυματίωση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι και πάλι η κύρια αιτία θανάτου από μολυσματική ασθένεια, αφού η COVID-19 την εκτόπισε για λίγο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Το γεγονός ότι η φυματίωση εξακολουθεί να σκοτώνει και να αρρωσταίνει τόσους πολλούς ανθρώπους είναι εξωφρενικό, όταν έχουμε τα εργαλεία για την πρόληψή της, τη διάγνωση και τη θεραπεία της», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Ο ΠΟΥ προτρέπει όλες τις χώρες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την επέκταση της χρήσης αυτών των εργαλείων και για τον τερματισμό της φυματίωσης».
Ορισμένες χώρες πλήττονται περισσότερο από την ασθένεια από ό,τι άλλες: Συνεχίζει να πλήττει κυρίως ανθρώπους στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τον δυτικό Ειρηνικό. Η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν ευθύνονται για περισσότερα από τα μισά κρούσματα παγκοσμίως, σημειώνει ο ΠΟΥ.
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι
Σύμφωνα με την έκθεση, το 55% όσων εμφάνισαν φυματίωση ήταν άνδρες, το 33% ήταν γυναίκες και το 12% παιδιά και έφηβοι.
Πολλά από τα νέα κρούσματα φυματίωσης οφείλονται σε πέντε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου: υποσιτισμός, μόλυνση από τον ιό HIV, διαταραχές χρήσης αλκοόλ, κάπνισμα και διαβήτης.
Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, μαζί με άλλους κοινωνικούς παράγοντες όπως η φτώχεια, απαιτεί μια συντονισμένη προσέγγιση, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πλήθος τρομερών προκλήσεων: ελλείψεις χρηματοδότησης και καταστροφική οικονομική επιβάρυνση των πληγέντων, κλιματική αλλαγή, συγκρούσεις, μετανάστευση και εκτοπισμός, πανδημίες και ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση, σημαντική κινητήρια δύναμη της μικροβιακής αντοχής», δήλωσε η Δρ. Τερέζα Κασάεβα, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Φυματίωσης του ΠΟΥ. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε σε όλους τους τομείς με τους ενδιαφερόμενους φορείς, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πιεστικά ζητήματα και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».
Η έκθεση είχε και μια θετική πλευρά. Οι θάνατοι από φυματίωση συνεχίζουν να μειώνονται παγκοσμίως και ο αριθμός των νέων μολύνσεων αρχίζει να σταθεροποιείται.
«Ωστόσο, η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει μια κρίση δημόσιας υγείας. Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας για την πολυανθεκτική ή ανθεκτική στη ριφαμπικίνη φυματίωση [MDR/RR-TB] έχουν πλέον φθάσει το 68%. Όμως, από τα 400.000 άτομα που εκτιμάται ότι έχουν αναπτύξει MDR/RR-TB, μόνο το 44% θα διαγνωστούν και θα λάβουν θεραπεία το 2023».
Η φυματίωση προκαλείται από αερομεταφερόμενα βακτήρια που προσβάλλουν κυρίως τους πνεύμονες. Περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμάται ότι πάσχει από φυματίωση, αλλά μόνο το 5% έως 10% αυτών αναπτύσσουν συμπτώματα, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Οι άνθρωποι με λοίμωξη από φυματίωση συχνά δεν αισθάνονται άρρωστοι και δεν είναι μεταδοτικοί. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από φυματίωση θα εμφανίσει συμπτώματα, με τα μωρά και τα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα συμπτώματα της φυματίωσης μπορεί να είναι ήπια για πολλούς μήνες, οπότε είναι εύκολο να μεταδοθεί η ασθένεια σε άλλους χωρίς να το γνωρίζουν, σημειώνει ο ΠΟΥ.
Τα συνήθη συμπτώματα της φυματίωσης είναι τα εξής:
Επίμονος βήχας (μερικές φορές με αίμα)
Πόνος στο στήθος
Αδυναμία
Κόπωση
Απώλεια βάρους
Πυρετός
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι άνθρωποι εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που έχει προσβληθεί από τη φυματίωση. Ενώ συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες, μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά, τον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και το δέρμα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
onmed.gr