Το πρωτότοκο παιδί μιας οικογένειας συχνά χαρακτηρίζεται ως υπεύθυνο, ενώ το μοναχοπαίδι ως ανεξάρτητο. Παράλληλα με τα θετικά αυτά χαρακτηριστικά, υπάρχει και μία τάση προς την τελειομανία και το βάρος των υψηλών προσδοκιών.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να κάνουν τα πρωτότοκα παιδιά και τα μοναχοπαίδια πιο επιρρεπή στο άγχος και την κατάθλιψη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε από την Epic Research αποκαλύπτοντας πως μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών, τα πρωτότοκα με αδέλφια έχουν 48% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος και 35% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα παιδιά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια.

Τα μοναχοπαίδια βιώνουν, επίσης, παρόμοιο αντίκτυπο, με 42% μεγαλύτερη πιθανότητα άγχους και 38% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.

Αλλά πριν αρχίσετε να ανησυχείτε για το τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για το μέλλον του παιδιού σας, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι κρύβεται πίσω από τα δεδομένα.

Σύνδρομο μεγαλύτερης κόρης- Τι είναι
Το «σύνδρομο της μεγλύτερης κόρης» αποτελεί έναν μη κλινικό όρο, ο οποίος περιγράφει την τάση των πρωτότοκων κοριτσιών να αισθάνονται ότι δεν κάνουν αρκετά και ότι παλεύουν να διατηρήσουν μια επίφαση ελέγχου. Με άλλα λόγια, ενσαρκώνουν την ισχυρή αίσθηση ευθύνης προς την οικογένειά τους.

Από νεαρή ηλικία, συχνά βρίσκονται σε ρόλους φροντίδας , «μπαίνοντας» ακόμη και σε ρόλο «τρίτου γονέα». Ενώ αυτές οι δεξιότητες μπορούν εν μέρει να τις «μετατρέψουν» σε ηγετικές προσωπικότητες, μπορούν επίσης να αυξήσουν το στρες και το άγχος.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 182.477 οκτάχρονα παιδιά, εστιάζοντας στο πώς η σειρά γέννησης μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη ψυχική υγεία. Τα πρωτότοκα παιδιά συχνά βιώνουν τη γονεϊκότητα μέσα από τις ανησυχίες των γονιών τους, ενώ τα μοναχοπαίδια αντιμετωπίζουν παρόμοια ψυχολογική πίεση λόγω των προσδοκιών της οικογένειας.

Οι ερευνητές έλεγξαν παράγοντες όπως η ψυχική υγεία των γονέων, το κοινωνικο-οικονομικό status και τις δημογραφικές μεταβλητές.

Η μελέτη επικεντρώθηκε και σε άλλους παράγοντες όπως είναι η οικογενειακή δυναμική. Για παράδειγμα, το συναισθηματικό δέσιμο γονιού-παιδιού τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού συμβάλλει στη διαμόρφωση της ψυχικής του υγείας.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αποβάλλει το άγχος
Μη το «γεμίζετε» με προσδοκίες . Γιορτάστε τα επιτεύγματα του χωρίς να περιμένετε την το τέλειο αποτέλεσμα.
Αφήστε το να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά.
Ενθαρρύνετε τον προσωπικό χρόνο. Δώστε ευκαιρίες να ασχοληθεί με δραστηριότητες όπου δεν αισθάνεται «φροντιστής» ή αρχηγός.
«Δημιουργήστε» ευκαιρίες για σύνδεση με άλλα παιδιά μέσω μιας εξωσχολικής δραστηριότητας ή μιας οικογενειακής βόλτας.
Κάντε ανοιχτές συζητήσεις για τα συναισθήματα. Κάντε το να καταλάβει πως μαζί σας είναι ασφαλές. Αναγνωρίστε τις προσπάθειές του και υπενθυμίστε του πως είστε δίπλα του όποτε σας χρειάζεται.
Αναζητήστε βοήθεια από κάποια/ κάποιον επαγγελματία, ειδικά εάν παρατηρείτε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης .
Η σειρά γέννησης ως παράγοντας όχι ως καθοριστικός παράγοντας
Το συμπέρασμα είναι πως η σειρά γέννησης μπορεί να διαμορφώσει το χαρακτήρα ενός παιδιού, αλλά δε θα τον καθορίσει.

mothersblog.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)