Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς (16/10), δίνει οδηγίες για το πως πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής ενός ατόμου. Toφετινό μήνυμα είναι “Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή”.

Δείτε το βίντεο:

youtu.be/xKOIyBrp0tk

Σημειώνεται ότι, στις 10 καρδιακές ανακοπές που συμβαίνουν, ποσοστό λιγότερο από 20% των παρευρισκόμενων είναι σε θέση να παρέχουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Το ποσοστό αυτό δε, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μικρότερο, αγγίζοντας το 5% .Εάν τα ποσοστά αυτά μπορούσαν, μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης, να βελτιωθούν, θα σώζονταν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, μετά από αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές που συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου.
 
Οδηγίες του Τομέα Υγείας του Ε.Ε.Σ.
-Εάν το θύμα δεν αντιδρά και δεν αναπνέει κανονικά (κάνει δηλαδή λιγότερες από 2 αναπνευστικές κινήσεις σε 10 δευτερόλεπτα), η κατάσταση είναι κρίσιμη και θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα. Γι’ αυτό:
 
-Ελέγχουμε αν το άτομο αντιδρά, χτυπώντας ελαφρά τους ώμους και ρωτώντας το, «είσαι καλά»
-Εάν δεν αντιδρά, ελέγχουμε εάν αναπνέει, πλησιάζοντας το αυτί μας στο στόμα του βλέποντας ταυτόχρονα τον θώρακά του εάν κάνει αναπνευστικές κινήσεις.
-Εάν δεν αναπνέει, καλούμε άμεσα τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης στους αριθμούς 166 και 112 και ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ.
-Τοποθετούμε τα χέρια μας το ένα πάνω στο άλλο στο κέντρο του θώρακα και εφαρμόζουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις. Υπολογίζουμε περίπου 2 συμπιέσεις ανά δευτερόλεπτο.
-Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε 2 αναπνοές διάσωσης, χρησιμοποιώντας την τεχνική στόμα με στόμα. Συνεχίζουμε με εναλλαγές 30 θωρακικών συμπιέσεων και 2 αναπνοών διάσωσης, μέχρι να δούμε σημεία ζωής ή έως ότου φτάσει το ασθενοφόρο.
-Η σειρά της διαδικασίας ανάνηψης για τα παιδιά και τα βρέφη είναι η ίδια όπως και για τους ενήλικες, με κάποιες διαφοροποιήσεις.
 

(Επισκέφθηκε 2 φορές, 2 επισκέψεις σήμερα)