Στα 3 του χρόνια, το μικρό σας αφήνει πίσω του τον κόσμο των νηπίων καθώς μεταμορφώνεται σε ένα γλυκό, ανεξάρτητο παιδί προσχολικής ηλικίας. Η αυξανόμενη προσοχή του και ο διαρκώς αυξανόμενος κατάλογος των αναπτυξιακών δεξιοτήτων του σημαίνει ότι μπορεί πραγματικά να ασχοληθεί με ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων – και να μείνει απασχολημένο για περισσότερο χρόνο.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να το απασχολήσετε και να το βοηθήσετε να συνεχίσει να μαθαίνει… να μαθαίνει και να μαθαίνει;

Οι παρακάτω ιδέες θα δώσουν στο 3χρονο παιδί σας την ευκαιρία να εξερευνήσει τον κόσμο του ενώ παράλληλα εξασκεί τις δεξιότητες που θα χρειαστεί για να ευδοκιμήσει στα χρόνια της προσχολικής ηλικίας και μετά.

Ποιες δεξιότητες αναπτύσσει το παιδί σας στην ηλικία των 3 ετών;
Τα αναπτυξιακά ορόσημα αναφέρονται στις νέες σωματικές, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες που κατακτά το 3χρονο παιδί σας. Από το να κάνει ατελείωτες ερωτήσεις «γιατί» μέχρι το να βάλει μόνο του το παντελόνι ή το μπουφάν του, αυτοί οι δείκτες είναι ένας τρόπος καταλάβετε πώς αναπτύσσεται το παιδί σας.

Να έχετε κατά νου ότι δεν πρόκειται για ανταγωνισμό, όμως. Κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό και τα παρακατω ορόσημα μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Κανένα (παιδί) δεν μπορεί να κατακτήσει όλες τις δεξιότητες ταυτόχρονα.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν τα περισσότερα παιδιά 3 ετών σε αυτή την ηλικία;
Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες

Ηρεμεί μέσα σε δέκα λεπτά αφότου φύγετε (για παράδειγμα όταν το αφήνετε στον παιδικό σταθμό)
Παρατηρεί τα άλλα παιδιά και συμμετέχει μαζί τους για να παίξει
Γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες

Κάνει συζητήσεις μαζί σας με τον δικό του τρόπο
Ρωτάει «ποιος», «τι», «πού» και «γιατί», ερωτήσεις, όπως «Τι θα έχουμε για πρωινό;»
Ονομάζει ό,τι βλέπει σε ένα βιβλίο όταν το ρωτάτε, όπως τι κάνουν οι χαρακτήρες, πού είναι η αλεπού, τι τρώει το κουνέλι
Λέει το όνομά του όταν το ρωτάτε
Γνωστικές δεξιότητες

Ζωγραφίζει έναν κύκλο όταν του δείχνετε πώς να το κάνει
Αποφεύγει να αγγίζει καυτά αντικείμενα, όπως η κουζίνα ή το γκαζάκι
Λεπτές κινητικές δεξιότητες

Συνδέει αντικείμενα μεταξύ τους, όπως μεγάλες χάντρες ή ζυμαρικά
Βάζει μόνο του κάποια ρούχα, όπως ένα φαρδύ παντελόνι ή ένα μπουφάν
Χρησιμοποιεί πιρούνι για να φάει

Οι καλύτερες δραστηριότητες για το 3χρονο παιδί

Φτιάξτε κολιέ από μακαρόνια

Τι θα χρειαστείτε: Σπάγκο, κοφτό μακαρονάκι.

Πώς θα το φτιάξετε: Δώστε τον σπάγκο στο παιδί σας και ζητήστε του να τον περάσει μέσα από τα ζυμαρικά. Δέστε στο τέλος τη μια άκρη με την άλλη.

Γιατί είναι χρήσιμο: Γνωστικά, ενεργοποιεί τη δημιουργικότητα του παιδιού σας και το ενθαρρύνει να φτιάξει κάτι χωρίς τη δική σας βοήθεια.

Παγκόσμια ημέρα των ζώων: Δωρεάν φύλλα εργασίας και βίντεο για παιδιά και εκπαιδευτικούς

Σώστε τα παιχνίδια

Τι θα χρειαστείτε: Ένα μεγάλο μπολ, νερό και διάφορα μικρά παιχνίδια.

Πώς θα το φτιάξετε: Γεμίστε το μπολ με νερό, βάλτε τα παιχνίδια μέσα και τοποθετήστε το στην κατάψυξη. Βγάλτε το μπολ μόλις παγώσει, βυθίστε το σε ζεστό νερό για να μπορέσετε να το ξεφορμάρετε και βάλτε το σε μια μεγάλη λεκάνη. Φτιάξτε ένα σπρέι με αλάτι και νερό και δείτε τον πάγο να λιώνει όσο σώζετε τα παιχνίδια.

Γιατί είναι χρήσιμο: Δίνει στο παιδί σας την ευκαιρία να εξασκήσει τις δεξιότητες αυτορρύθμισής του, καθώς μαθαίνει να περιμένει υπομονετικά κατά τη διάρκεια της μετατροπής του νερού από υγρό σε στερεό.

Ο ψεκασμός με το μπουκάλι είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να δυναμώσουν τα δάχτυλά του.

Επιτραπέζιο παιχνίδι

Τι θα χρειαστείτε: Ένα απλό επιτραπέζιο παιχνίδι σχεδιασμένο για παιδιά 3 ετών. Το φιδάκι ή το «στο κεφάλι το ‘χω» είναι δύο ωραίες επιλογές.

Πώς θα παίξετε: Απλά καθίστε με τα παιδιά σας, εξηγήστε τους την απλή διαδικασία και διασκεδάστε μαζί.

Γιατί είναι χρήσιμο: Τα πρώτα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθει το παιδί σας να ακολουθεί οδηγίες και κανόνες. Είναι επίσης μια ευκαιρία να εξασκήσει βασικές κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες, όπως η αναμονή.

Χτίστε με τουβλάκια

Τι θα χρειαστείτε: Τουβλάκια ξύλινα, πλαστικά ή σιλικόνης.

Πώς θα παίξετε: Αρχίστε να βάζετε το ένα τουβλάκι επάνω στο άλλο και να χτίζετε σπίτια, πύργους, πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των παιδιών σας, σπιτάκια για να βάλουν μέσα τις κούκλες ή φάρμες για τα ζώα τους.

Γιατί είναι χρήσιμο: Το παιχνίδι με τουβλάκια επιτρέπει στο παιδί σας να είναι δημιουργικό και να εξασκεί τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες και αν μιλάτε για αυτό που χτίζετε; Υποστηρίζετε επίσης τη γλωσσική ανάπτυξή του.

mothersblog.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)