Οι φόβοι μας μπορούν να είναι κινητήριος δύναμη, αλλά και εμπόδιο στην καθημερινότητά μας. Είτε πρόκειται για κοινωνικό άγχος, φόβο αποτυχίας, ή οποιονδήποτε άλλο φόβο, ο τρόπος διαχείρισής τους, μας προσφέρει την ελευθερία να ζούμε πιο γεμάτοι και πιο παραγωγικοί.

Με την καθοδήγηση ειδικών, υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να ζούμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Εμείς παρακάτω σου παρουσιάζουμε 4 τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις, για να κατακτήσεις τους μεγαλύτερους φόβους σου.

Κατανόησε το ένστικτο επιβίωσης
Όταν αντιμετωπίζεις τον φόβο, το σώμα σου έχει 3 φυσικές αντιδράσεις: μάχη, φυγή και πάγωμα όπως περιγράφεται σε μια μελέτη στο Neuroscience and Biobehavioral Reviews. Αυτές οι αντιδράσεις είναι έμφυτες και προέρχονται από την εποχή που οι πρόγονοί μας χρειαζόταν να επιβιώσουν από επικίνδυνα ζώα και άλλους ανθρώπους.

Όταν εντοπίζεις έναν κίνδυνο, το σώμα σου απελευθερώνει χημικές ουσίες και ορμόνες που σου δίνουν δύναμη και ενέργεια. Αυτό σε βοηθά να επιτεθείς, να τρέξεις μακριά ή να μείνεις ακίνητος και κρυμμένος. Στη σύγχρονη ζωή, αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να ενεργοποιηθούν από καθημερινά προβλήματα όπως η δουλειά, οι υποχρεώσεις στο σπίτι ή τα προσωπικά θέματα, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι. Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει άγχος και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σου.

Μάθε να αναγνωρίζεις και να «εφησυχάζεις» τους φόβους σου
Πολλές καταστάσεις στην καθημερινότητά μας, αν και μπορεί να μας γεμίζουν άγχος, δεν συνιστούν πραγματική απειλή. Όταν νιώθεις άγχος, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι:

Άλλοι το έχουν αντιμετωπίσει.
Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια.
Μπορείς να το νικήσεις.
Κάνει ό,τι καλύτερό μπορώ.
Όλα θα πάνε καλά.
Αυτά τα μηνύματα θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το άγχος σου. Οι φόβοι είναι λιγότερο τρομακτικοί, όταν θυμάσαι ότι δεν είναι πραγματικοί και δεν είναι τόσο σοβαρό θέμα.

Θυμήσου τις «νίκες» του παρελθόντος σου
Πρέπει να πιστεύεις ότι είσαι πιο δυνατή/-ος από τις απειλές στη ζωή σου και ο καλύτερος τρόπος είναι να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου τις προηγούμενες επιτυχίες σου. Οπότε, προχώρα και θύμισε στον εαυτό σου όταν ζήτησες αύξηση και την πήρες, όταν απομακρύνθηκες από μια ανθυγιεινή φιλία και βγήκες κερδισμένη/-ος, ή όταν άλλαξες την πορεία μιας σχέσης που πήγαινε άσχημα.

Ανακάλυψε τη δύναμη της υπευθυνότητας
Υπάρχει ουσιαστική δύναμη στο να παίρνεις την ευθύνη, όπως αντικατοπτρίζεται σε μια μελέτη του 2003. Με το να αποφεύγεις τις δικαιολογίες, καταφέρνεις να ξεπεράσεις τον φόβο της αποτυχίας, της απώλειας και της αδυναμίας σου. Η ανάληψη ευθύνης ενισχύει την αυτοεκτίμησή σου και σε βοηθά να αντιμετωπίζεις με θάρρος τις εσωτερικές σου προκλήσεις.

ladylike.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)